- Namn: Äggkaffe (cà phê trứng)
- Ursprung: Hanoi, Vietnam
- Tillverkare: -
- Typ: Kaffedryck
- Smak: Kaffe, äggula
- Alkoholhalt: -
Den här posten skiljer sig lite från det vanliga, då det inte rör sig om en produkt producerad av ett specifikt företag.
Det är istället en lokal specialitet som tills nyligen endast fanns i Vietnams huvudstad Hanoi.
Landets snabba exploatering har dock gjort att drycken spridit sig till Ho Chi Minh City och andra delar av landet, men Hanoi är fortfarande stället om man vill prova äggkaffe.
I Hanois kaotiska Gamla stan finns det hela gator med kaféer, och i princip alla har Äggkaffe på menyn.
Vietnamesiskt kaffe är speciellt i sig.
Oftast används robustabönor, som "bryggs" genom ett droppfilter direkt ner i glaset man sedan dricker ur (med eller utan is).
Det ger ett väldigt stark espressoliknande kaffe, som oftast blandas ut med sötad kondenserad mjölk.
En unik dryck i sig, men än unikare blir den när man dessutom tillsätter uppvispad äggula!
Smaken liknar väldigt mycket smaksatt alkoholfri äggtoddy, men det bittra vietnamesiska kaffet tar udden av sötman.
Konsistensen är så tjock att man kan äta den med sked, och frågan är om det ens kan räknas som dryck?
Oavsett vilket så kan jag verkligen rekommendera vietnamesiskt äggkaffe på grund av den goda smaken, och de någorlunda lättillgängliga ingredienserna gör det dessutom möjligt att vispa ihop sitt alldeles egna äggkaffe hemma i Sverige.
BETYG
Förpackning: -
Smak: 4/5
Totalt: 4/5
Äggkaffe do-it-yourself-film från Youtube.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar